Wenn den Yachtservice Mist abliefert. (Stegfunk.de, 03-2021)
23/03/2021

(Dutch) Die beauftragten Arbeiten am Schiff sind fehlerhaft ausgeführt, doch der Auftragnehmer findet immer neue Ausreden, warum er nicht nachbessern kann? Dann heißt es einen kühlen Kopf bewahren. Besonders wenn Subunternehmer im Spiel waren.

Wenn die Werft Insolvenz anmeldet (Stegfunk.de, 02-2021).
10/02/2021

(Dutch) In gutem Glauben ein Schiff bestellen und einen erheblichen Teil anzahlen. Das machen viele Käufer so. Die Freude aufs neue Schiff und das Vertrauen in die Werft können aber böse Folgen haben: Bei einer Insolvenz sind unter Umständen Geld und Schiff weg. So vermeiden Sie Frust!

De ondeugdelijke reparatie (KNMC 01-2021)
03/02/2021

(Dutch) Rob de Groot is eigenaar van een polyester motorjacht met een Volvo dieselmotor uit 1989. Het schip is toe aan een grote beurt en er dient een aantal reparaties en klussen uitgevoerd te worden. De Groot wendt zich tot een jachtwerf die zich profileert als specialist in onderhoud en reparatie van scheepsmotoren. Naast een revisie van de motor vraagt De Groot om een laag antifouling op het onderwaterschip, het dichtmaken van de naden op het dek, het aanbrengen van een luik en hij wil een boegschroef laten inbouwen en een revisie of het opnieuw aanleggen van het elektrisch systeem. Na de reparatie, meteen bij het wegvaren, rammelt de keerkoppeling zwaar en Rob de Groot durft dan ook niet verder te varen dan Port Zélande.

Goed zeemanschap en aansprakelijkheid. (Boten Te Koop 12-2020)
31/12/2020

(Dutch) Op de weg noemen we ze voorrangsregels, maar op het water spreken we over uitwijkregels. Als schipper ben je verplicht er alles aan te doen om een aanvaring te voorkomen. Goed zeemanschap heet dat. Net zoals in het wegverkeer (de WVW) moeten we ons op het water aan de regels van het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) houden. Als je dat niet doet, ben je in principe aansprakelijk voor schade. En omgekeerd: als ik alles volgens het boekje doe, ben ik dan gedekt? Nee dus. In tegenstelling tot op de weg is op het water sprake van een heel belangrijke, zogenaamd ‘open norm’: goed zeemanschap.

Garantie tot einde steiger. (Deining Magazine 01)
11/12/2020

(Dutch) Ron Abrahams had een motorjacht. Toen de dieselmotoren aan vervanging toe waren, liet hij nieuwe inbouwen. Bij de ingebruikname ging het al mis. Hij hoorde een storende rammel, een tikkend geluid en zag overmatige rookontwikkeling. Abrahams nam direct contact op met de jachtwerf die contact opnam met de leverancier. Deze weigerde de klacht in behandeling te nemen.

Winterklaar maken? Glas IJs! (KNMC, 12-2020)
08/12/2020

(Dutch) Het winterseizoen is bij het verschijnen van dit nummer al begonnen en de bevlogen (Motor)bootbezitter zal (zo hoop ik in ieder geval) afdoende voorzorgsmaatregelen hebben getroffen om schade te voorkomen, wanneer het schip niet op de wal wordt gestald.